Výživa zásadně ovlivňuje zdraví každého člověka. I zde však platí, že starší tělo je citlivější na nedostatky a neumí si s nimi tak dobře poradit. To má pak výrazný vliv na mnoho faktorů.
Fyziologické faktory:
- chronické nemoci a poruchy,
- snížené chuťové a čichové vnímání,
- snížený pocit žízně a snížená potřeba pít,
- konzumace většího množství léků,
- problémy s chrupem, umělý chrup,
- snížená tvorba slin,
- poruchy polykání,
- omezení pohyblivosti, zhoršený zrak,
- zhoršení duševních funkcí, například zapomnětlivost,
- snížené vstřebávání živin ze stravy, snížené využití,
- snižuje se sekrece trávicích šťáv, ochabuje činnost trávicího traktu, snižuje se funkčnost tenkého střeva.
Psychosociální faktory:
- omezené finanční prostředky,
- osamělost,
- sociální izolace.
Správná výživa – jak si ji představit?
Správnou výživu si můžeme představit jako takzvanou potravinovou pyramidu slouženou z pěti pater.
- První patro – tekutiny (7 dílů), které tvoří naprostý základ. Nejvhodnější je voda, voda s citronem nebo jinou příchutí z vymačkaného nebo vhozeného ovoce, čaj, případně káva. Nevhodné jsou slazené nápoje.
- Druhé patro – sacharidové patro (6 dílů) je tvořeno především pečivem, výrobky z mouky nebo brambory.
- Třetí patro – ovocno-zeleninové patro (5 dílů) se skládá v podstatě z jakékoli ovoce a zeleniny v podobě přílohy nebo samostatně. Lepší je samozřejmě čerstvé. Tepelnou úpravou mohou přicházet o vitamíny a další prospěšné látky.
- Čtvrté patro – bílkovinné patro (4 díly) tvoří zejména mléčné výrobky, maso a vejce.
- Střecha – dochucovadla
Obecné zásady stravování u seniorů
- Pravidelnost: rozložit stravu do více menších denních dávek 5krát až 6krát denně
- Pestrost
- Vhodná technologická úprava stravy, úprava konzistence
- Podpora chuti k jídlu
- Kultura stolování: strava lákavá na pohled
- Výraznější koření
- Oblíbené pokrmy
Rizikové živiny u seniorů
Vitamin D
- Reguluje metabolismus vápníku a fosforu.
- Vysoce rizikový nutrient u seniorů:
- zvýšená potřeba vitaminu D,
- významný pokles endogenní syntézy v kůži
- omezený pohyb venku na slunci,
- snížená expozice UV záření,
- snižování kostní hmoty.
- Při nedostatku se objevuje:
- svalová slabost a funkční poškození,
- zvýšené riziko pádů a zlomenin.
- Zdroje vitaminu D:
- sluneční záření
- rybí tuk, tučné ryby, játra, vaječný žloutek,
- margariny (obohacené vitaminem D),
- další fortifikované potraviny.
Vápník
- Ve stáří dochází k snižování kostní hustoty, zvyšuje se riziko osteoporózy.
- Při nedostatku hrozí zvýšená náchylnost ke křečím svalstva, arytmiím.
- Zdroje vápníku v potravinách: mléko a mléčné výrobky, zakysané mléčné výrobky, sýry, tvaroh, sušené mléko, zelenina s nízkým obsahem šťavelanů, hlávkový salát, čínské zelí, brokolice, kedlubna, kapusta, sardinky, skořápkové ovoce a tvrdá pitná voda.
Shrnutí
- Jezte pravidelně, pestře.
- Dodržujte pitný režim.
- Choďte na sluníčko.
- Dbejte na potravinovou pyramidu.