Hodinky pro seniory
  • 8. listopadu 2022 (GM číslo 01)

Hodinky, které zachraňují životy

Média jsou plná příběhů o seniorech, kteří upadli a několik hodin nebo dokonce dnů nemohli vstát a neměli možnost si přivolat pomoc. Takových příběhů je ale bohužel plný i reálný život. A nejde jen o pád. Pro osamělého seniora je problémem náhlá nevolnost nebo když se někde ztratí.

Abychom mohli pomoci, potřebujeme se o takové situaci dozvědět. Telefon ale nebývá vždy po ruce a pro seniora je v takových situacích často nemožné vzít telefon vytočit správné číslo, dát si telefon k uchu a mluvit, případně popsat, kde právě jsou.

Elegantním řešením tohoto problému jsou například hodinky BodyGuard se zabudovaným telefonem a GPS lokalizací, které navíc automaticky monitorují třeba pád. Pro zavolání na nouzový kontakt stačí podržet SOS tlačítko a pomocí hlasitého odposlechu zavolat. Hodinky tak není nutné mít u úst ani u ucha. V případě pádu pak automaticky zasílají SMS zprávu na nouzové kontakty. Ty mohou přímo na hodinky zavolat a zjistit situaci, případně zavolat pomoc. Pomocí GPS lokalizace a spárované aplikace navíc vidí, kde se senior nachází. Pomoc tak mohou navést přímo tam.

Toto zařízení navíc vypadá jako běžné chytré hodinky a hodí se tak i pro mladší seniory, kteří nechtějí „vypadat zoufale“. SOS tlačítka na boku si všimne jen ten, kdo ví, co má hledat. I tak je ale dobře nahmatatelné. Koneckonců je používají i sportovci.

Pro ty, kteří si už nejsou tak jistí svou jemnou motorikou nebo citem v rukou je pak vhodnější jednoduchý náramek bez displeje s velkým SOS tlačítkem. I u něj funguje volání a GPS lokalizace.

Ani v jednom případě se senioři nemusejí obávat, že zařízení nezvládnou používat. Stačí, když hodinky nebo náramek nosí, případně mačkají SOS tlačítko. Zařízení mohou nastavit jejich děti, případně jiné osoby, které dávají na seniora pozor, pomocí vzdáleného přístupu z mobilní aplikace. Ta je ke stažení zdarma stejně jako její provoz.

K oběma typům zařízení je však potřeba pořídit SIM kartu s přiměřeným tarifem. Jde v podstatě o telefon, ze kterého je možné volat, posílat SMS, případně data o poloze zařízení.

Hodinky pro seniory

Přehled standardních funkcí zařízení:

  • Volání z/do hodinek s možností zákazu volání cizích čísel
  • Detekce pádu s okamžitým upozorněním
  • GPS lokalizace, která udává aktuální polohu zařízení / seniora
  • Možnost nastavení bezpečných zón na mapě, po jejichž opouštění je zasláno upozornění
  • Upozornění na sundání hodinek, slabé baterie a další události
  • Možnost vzdáleného pořizování fotografií pro zjištění polohy seniora, lepší orientace apod.
  • Možnost spuštění odposlechu
  • a další podle typu zařízení

Vhodným doplňkem je pak také odolný ocelový identifikační štítek, na kterém jsou laserem vyznačeny důležité informace, jako jméno seniora, adresa, nouzový kontakt, důležité zdravotní informace a další. Přesný obsah si vždy definuje klient.

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín