Elektroměr
  • 8. listopadu 2022 (GM číslo 01)

O cenách energií a jak je zkrotit

<

Proč jsou ve skutečnosti energie tak drahé?

K aktuální situaci ve světě energií se dá říci spousta důvodů a názorů. Každý z nás jich už slyšel několik a každý jsme přijali ty, které nám dávají největší smysl, nebo ty které na nás mají největší vliv.

Důvodů, proč je aktuální energetický trh po velmi dlouhé době klidu v takovémto stavu, je hned několik. Pojďme si říct ty nejzásadnější.

Obecně se můžeme bavit o celkové nerovnováze a obavách, které ve světě jsou. Každý den čteme o tom, jak se ve světě něco děje, ať už jde o nový virus, rakety Severní Koreje, špatnou politiku EU / Green Deal, válku na Ukrajině, ale i „maličkosti“ toho typu, že z důvodu oprav bude na 3 dny přerušen provoz jednoho z klíčových plynovodů.

Všechny tyto informace mají přímý vliv na lidi, na to, jak se cítí, jak se zachovají, jak plánují budoucnost, což se aktuálně nejvíce projevuje ve vysokých cenách za elektřinu a plyn. Zde přichází hlavní kámen úrazu, tedy obchodování s cenami energií na burzovním trhu.

Společnosti a lidé, kteří tyto komodity nakupují, musí plnit závazky vůči svým klientům a věřitelům, se nicméně řídí podobnými pudy a myšlenkami jako my, běžní lidé. V momentě, kdy se ve světě objeví informace, u které vyhodnotím, že může ovlivnit dostupnost nějakého produktu, zpravidla první, co udělám, je, že tento produkt nakoupím ve větším množství, a tím zvýším poptávku. Tím dám signál dodavateli/výrobci, že o jeho službu/produkt je zájem a může si dovolit zvýšit cenu.

A takto to jde dál a dál. Pokaždé, když se podobná informace objeví, trh se chová stejně. Dnes bohužel žijeme v době, kdy nás podobné zprávy „bombardují“ skoro každý den. Tím vzniká obrovské množství nejistoty.

Energie není komodita, ale veřejný statek.

Česká republika vyrábí dostatečné množství elektrické energie, proč ji tedy prodává na burzu, abychom ji museli draze nakupovat zpět?

Častá otázka, kterou slýchávám. Má však jednoduchou odpověď.

Každá elektrárna, každý dodavatel energií je „obchodní společnost“. Jejich cílem je ze zákona maximali zace zisku a zvyšování hodnoty firmy. Takže ano, část vyrobené energie by se mohla prodávat na domácím trhu za nižší ceny. Otázkou je, proč by to akcionáři dělali.

Můžeme je k tomu donutit?

Teoreticky ano, v ČEZ má stát dvě třetiny akcií, o zbytek se dělí desetitisíce drobných investorů. Pokud by manažeři ČEZ kývli na prodej elektřiny pod tržní cenou, mohli by je menšinoví akcionáři žalovat. Přesně to se stalo ve Francii: Vláda nařídila polostátní korporaci EdF prodej části elektřiny za zastropovanou cenu. Skončilo to žalobami odborů i drobných akcionářů, jejichž 16% podíl v EdF bude muset vláda vykoupit za cenu vysoce převyšující hodnotu akcií na burze. Účet dostane daňový poplatník.

Jaké je řešení?

Řešení situace je několik. Žádné bohužel není spásné a všechny najednou aplikovat také nelze. Svět se musí na chvíli zastavit, nadechnout, uvolnit napětí a rozumně se zamyslet. Vše je v rukou politiků. Bez ohledu na tuto nebo tamtu vládu i oni jsou lidé, občané ČR, i jich se tyto věci dotýkají stejně jako nás, tedy i v jejich osobním zájmu je věc řešit. To, zda se tak děje, nebo nikoli, je názor každého z nás.

Co mohu já osobně udělat, aby mě aktuální situace, kdy nám všem rostou životní náklady, ovlivnila co nejméně?

Nespoléhejme na to, že za nás někdo situaci vyřeší. Můžeme v to doufat, ale nesmíme se uchlácholit pocitem, že my nic dělat nemusíme.

Cokoli, co má spojitost s penězi, ať už náklady na bydlení a nezbytné životní náklady nebo dovolené, Vánoce, chuť si koupit nějakou novou věc, nebo si vzít úvěr, bude mít mnohem zásadnější dopad na náš život. Bude potřeba více přemýšlet nad tím, co skutečně potřebuji, co si reálně mohu dovolit, jak správně s penězi pracovat a kalkulovat v čase.

Každý z nás se bude muset v něčem uskromnit. Po letech pohody a blahobytu stojíme před nelehkou situací, přes kterou se dostaneme, někoho však bude bolet víc a jiného méně, ale dotkne se nás všech.

Zásadní budou rozhodnutí každého z nás.

Rád bych řekl, že to nejtěžší máme za sebou, věřím, že situace se brzy vrátí na únosnou rovinu. Buďme však připraveni, nebojme se požádat o pomoc, máme k dispozici velké množství prostředků, které v těchto situacích mohou reálně pomoci a lidí ochotných věnovat Vám čas a znalosti, abychom společně překonali vše, co nás může potkat.

To nejmenší, co můžeme udělat, je ověřit si, zda máme sjednané dobré podmínky, ať už u cen energií, pojištění, nebo i investic. Svět je dynamický jako už dlouho ne, přináší mnoho problémů, ale i příležitostí. Sám vidím, kolik dokážeme klientům ušetřit nebo o kolik dokážeme zvýšit výnosy.

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín