Alzheimer
  • 5. prosince 2022 (GM číslo 02)

Jak poznám, že je to Alzheimer? Od prvních projevů po správnou diagnózu

Kdo někdy měl potíže s pamětí ví, jak nepříjemný je tento stav i s jeho následky. Při Alzheimerově nemoci se takové potíže nejen prohlubují, ale přidají se další. Jak poznám, že je to Alzheimer, a co potom?

Příznaky a stadia: jak se Alzheimerova nemoc rozvíjí?

Alzheimerova nemoc se ohlašuje výpadky krátkodobé paměti, které se nám už nevybaví. Máme problém plynule mluvit, ztrácíme pojem o čase a prostoru i lidech. Problémy nám blokují výkon zcela běžných činností, soustředění, natož organizaci či nové informace. Co asi člověk s Alzheimerovou nemocí cítí?

Všude je chaos, ocitám se na neznámých místech a nemám nic pod kontrolou. Nevím, co dřív a co jsem už udělal. Jako bych to nebyl já. A přesto jsem! Vše je v mlze a v hlavě mám ozvěnu. Občas přijdou cizí lidé a něco chtějí. Kontrolují mě a vidí jen chyby! Bojím se něco říct, bojím se už i v noci na záchod. Napadlo mě utéct někam, kde to znám, ale trefím? Jsem to ještě já, nebo se mnou něco udělali?

Podobné pocity vyjadřují lidé ve počátcích Alzheimerovy nemoci. To nejhorší je bezmoc a nedorozumění. Následná frustrace může přinést změny nálad i osobnosti. Objeví se i snaha potíže maskovat tzv. konfabulovat, kdy se snažíme vycpat mezery v naší paměti.

Příznaky Alzheimerovy nemoci pohromadě

Horší krátkodobá paměť: mám okna v nedávných událostech, zapomínám úplně. Nedodržím režim, stále něco opakuji nebo zapomínám.

Ztížené vyjadřování: od přeřeků, přes výpadky slov, najednou nevím, jak říct, co chci. Mohu měnit styl komunikace, na jazyku mám najednou vulgarismy apod.

Poruchy orientace: co myslíte tím „včera“? A proč přijdete až v neděli? Kam zmizela koupelna? Co dělám v této ulici? Vzpomenu si jen na svou starou adresu.

Poruchy úsudku: klíče byly v lednici, a proč mám telefon ve sprše? Beru si kabát, chci ven. Horko? V létě? Co s tímhle číslem účtu? To je sprcha? A co já s tím?

Změna osobnosti: ano, uvařím si, co se ptáš jak de*il? Jdi do p*dele, pako, starám se o tebe celý život, a ty mě poučuješ? Ven! Bože, jak to vypadám, a proč jsem byl hrubý? Nic nemůžu, nic! Proč jsem takhle dopadl? Na agresivní, odevzdanou či plačtivou se mohou měnit nejen nálady, ale i celá osobnost. Váš blízký vám může připadat cizí, jiný, nervózní, podrážděný atd. Jde o vliv vývoje Alzheimerovy nemoci.

Jak získat správnou diagnózu?

Pokud u sebe nebo blízkého zaznamenáte více příznaků Alzheimerovy nemoci, nečekejte. Praktický lékař vám udělá vstupní anamnézu a posoudí míru poškození kognitivních schopností. Součástí jsou i klinické testy jako odběry moči či krve, které vyloučí jiné příčiny, např. onemocnění štítné žlázy, ledvin, depresi aj.

Pokud svého praktika oslovit nechcete, kontaktujte rovnou psychiatra, geriatra či neurologa. Ti vás také provedou sadou otázek k prověření poznávacích funkcí i orientace. Po vyšetření může přijít na řadu CT nebo magnetická rezonance mozku. Na snímcích se přesně ukážou „plakyׅ“ a úbytky mozkové tkáně. Tak lékař určí, která centra jsou zasažena.

Zajímavou možností, jak se nechat vyšetřit, jsou i různé preventivní programy se sítí míst, kde vám provedou vstupní vyšetření. Zapojeny jsou i některé sítě lékáren, např. Benu nebo Pharmacentrum.

K čemu je diagnóza?

Alzheimerova nemoc reaguje na léčbu nejlépe právě v raných stádiích. Vyléčit úplně ji nelze, ale právě raná stadia lze léčebnými metodami pozitivně ovlivnit a prodloužit tak soběstačnost i kvalitu života nemocného.

Diagnóza je stejně zásadní i pro úřední kroky jako jsou příspěvek na péči, pomůcky atd. Včasná léčba zachovává kvalitu života nemocnému i jeho okolí a umožňuje žít plnohodnotný život bez zbytečných debaklů. Důkazem jsou tisíce příběhů z celého světa, což je obrovská motivace.

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín