• 9. února 2023 (GM číslo 04)

Jak se bezpečně pohybovat na internetu

Fungování internetu přináší nekonečnou řadu možností. Můžete si najít nejrůznější informace, pomocí internetového bankovnictví přeposílat peníze, dívat se na filmy nebo seriály, ale hlavně se spojit s rodinou, která žije třeba i tisíce kilometrů daleko.

Nikdy tedy nebylo snazší získat informace, ale zároveň nikdy nebylo snazší se v nich ztratit. Velmi snadno se tak internet může stát nebezpečným místem. Jedno špatné kliknutí, jedna špatná zpráva, jedno slabé heslo a je katastrofa na světě.

Aby se senioři naučili bezpečně fungovat na internetu a zdravě konzumovat jeho obsah, vytvořil projekt Senzační Senioři, který funguje v rámci Charty 77, sérii besed s názvem Médiím na kloub.

Na přednáškách řešili problematiku manipulace veřejného mínění, fake news, dezinformace nebo také řetězové e-maily. Kromě toho představili i práci televizních redaktorů a dovolili nahlédnout do zákulisí televizního řemesla. Prezentací těchto témat se ujali profesionálové ze svých oborů, jako jsou třeba novináři, psychologové, ale i odborníci na bezpečnost na internetu. Jednotlivé výstupy z celého projektu mají Senzační Senioři nyní uložené na svém YouTube kanále. Pokud vás některé z představených témat zaujalo, můžete se na jakoukoliv besedu podívat online.

Senzační senioři ve spolupráci s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost vytvořili i krátkou brožuru. Ta obsahuje cenné rady a tipy, jak nebezpečí na internetu včas odhalit a jak předcházet případným problémům. Autoři v ní popisují, jak rozpoznat nepravdivé informace nebo skrytou reklamu, jak si nastavit heslo, aby bylo dostatečně silné a bezpečné, a co dělat s nevyžádanými e-maily. Kromě toho se věnují i bezpečnosti na sociálních sítích. Upozorňují mimo jiné i na to, že stačí jedna fotka z dovolené, aby útočník zjistil, že není nikdo doma, tudíž je ideální čas na loupež.

Pokud tedy internet používáte a nevíte si s bezpečností rady, podívejte se na besedy nebo si prolistujte brožuru a hned budete vědět, proč je internet dobrý sluha, ale zlý pán.

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín