• 9. února 2023 (GM číslo 04)

Nepříjemné symptomy u lidí s Alzheimerovou nemocí a jak na ně reagovat – část 2

Nepříjemné symptomy Alzheimerovy nemoci nejsou záležitostí k odstranění, ale k porozumění. Zvládnout tyto projevy se daří především individuálně zaměřenou péčí o fyzické i psychické potřeby blízkých.

Člověk s demencí není soubor symptomů

Chceme-li adekvátně reagovat na problematické chování lidí s Alzheimerovou chorobou, měli bychom vycházet ze skutečnosti, že všechny projevy nespouští Alzheimerova choroba přímo, ale spíše rizikové faktory s ní spojené. Za řadou symptomů tak stojí neřešené obavy nemocného, sociální izolace, chronické bolesti, potíže s orientací nebo i některé léky. Případná zklidňující medikace je proto vždy až to poslední řešení.

Nepříjemné symptomy ve třech krocích

1 krok: Řešme možné příčiny. Nejprve si představme, co může být příčinou reakcí našeho blízkého. Měníme jeho zvyky? Potřebuje pomoci s orientací v prostoru nebo úpravou režimu? Nemá bolesti, otlaky, deprese nebo nějaké onemocnění?

2 krok: Postupně zkoušíme naplnit každou z možných potřeb – potřebu kontaktu, činnosti, pohodlí, úpravu režimu, odstranění možné bolesti atd.

3 krok: Pokud žádná řešení nezabírají a situace je vážná, může lékař předepsat zklidňující léky, je-li to k povaze problému vhodné.


Jaké problémy u lidí s Alzheimerovou nemocí často vznikají?

Neklid a neustálé vstávání

Jen co blízkého usadíte, hned vstává, podlamují se mu kolena, ale stejně trvá na tom, že půjde. Řešením mohou být častější, krátké procházky s oporou, pokud nás odmítá, pak alespoň židle rozmístíme tak, aby si náš blízký mohl po pár krocích vždy sednout. Zajistěme člověku s demencí pohodlný koutek, nejlépe se známými předměty, zapojme ho do aktivit, kterých se může zúčastnit nebo nás pozorovat. Zkontrolujme, zda nejsou příčinou bolesti.

Poruchy spánkového cyklu

Rozsvěcí a budí vás i v noci. Chodí po bytě a nechce si jít lehnout, přes den pospává nebo nespí vůbec.

Pomoci může jasnější oddělení noci a dne – prosvětlení ve dne, tma v noci, vyšší míra aktivity přes den, uklidňující činnosti před spaním, oblíbená hudba, pravidelná masáž, či koupel navozující spánek, pohodlná matrace, omezení těžkých jídel a pití alespoň dvě hodiny před spaním, pozdější ukládání k spánku atp. Nespavost mohou vyvolat také některé léky či i deprese, příčinou mohou být i spánková apnoe nebo onemocnění srdce.

Vulgarismy a jiná pohoršování

Hrubé jednání a sprostá slova může mít na svědomí pocit ohrožení nebo frustrace ze ztráty vlastních schopností. Typické jsou především ve fázích nemoci, kdy si náš blízký ztrátu kompetencí uvědomuje. Nedávejme nevhodnému chování živnou půdu, nevztahujme ho na sebe a nereagujme na něj. Blízkému vyhovme vždy, až když promluví slušně. Pokud již povahu výrazů nechápe, pak těmto slovům jen nevěnujme pozornost. V opačném případě vymezte hranice a podle nich jednejte.

Hygiena

Jde o celou škálu projevů ztěžujících hygienu od odmítání koupele po manipulaci s inkontinenčními pomůckami a jejich obsahem. Odmítání hygieny jde mnohdy napravit srozumitelným vysvětlením následné procedury, klidně s dopomocí obrázků, účinné je klidné tempo, pozitivní atmosféra, zpívání a podporou samostatných úkonů během hygieny (i kdybychom následně museli něco opravit). Také není nutné na celkové koupeli trvat denně, ale přizpůsobíme režim hygieny potřebám daného člověka.

Inkontinenční pomůcky

Dospělý člověk se za použití pleny může stydět a snaží se proto jejího obsahu zbavit nebo se brání použít plenu. Zajistíme proto pravidelné vysazení na toaletu (např. každé dvě hodiny nebo chvíli po jídle…), pleny častěji kontrolujeme a při výměně se snažíme odvést pozornost jinam. Nápomocné může být i oblékání klasického prádla přes plenku, což lidem s demencí usnadňuje zacházení.

Houkání, křik, hlasité projevy

Jsou obvyklé ve střední a pozdější fázi demence, kdy člověk ztrácí řeč. Náš blízký jimi vyjadřuje např. smutek, úzkost, potřebu nebýt sám, ale někdy i nepohodlí nebo bolest. Pokud je náš blízký v klidném čistém prostředí, zkontrolujeme, zda jsou v pořádku inkontinenční pomůcky, můžeme ho zklidnit dotykem, promlouváním, případně zklidňující masáží nebo polohováním do zklidňující pozice. Pomoci může také relaxační vůně, oblíbená hudba, společné zpívání nebo jen chvilka držení za ruku. Pozornost zaměříme i na případný vznik otlaků a proleženin aj. příčiny bolesti.

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín