Krizová linka
  • 9. ledna 2023 (GM číslo 03)

Když senior přijde o řidičský průkaz

Každý senior musí podstupovat pravidelné lékařské prohlídky, aby mohl řídit. Dříve či později přijde chvíle, kdy už zdravotní stav neumožňuje usednutí za volant a lékař seniorovi řidičský průkaz odebere.

Většina seniorů to nese velmi těžce. Přicházejí o mobilitu, soběstačnost a je to jeden z velkých mezníků jejich života. Připomíná jim, že to už lepší nikdy nebude. Zároveň je tu jasná hranice, od které se už musejí spoléhat na jiné v činnosti, kterou vykonávali téměř celý život. Řízení.

Přináší to ale i další problémy. Tím hlavním je auto. Vzdát se ho je pro mnohé velmi bolestné, i když si ho už kupovali jako poslední ve svém životě. A i ti, kteří by se ho rádi vzdali, narážejí na problém.

Jak auto prodat, když nemám řidičák?

Existují autobazary, které ho přijedou vykoupit až k prodávajícímu domů. Nechají si to ale řádně zaplatit, a to formou nabídky výrazně nižší výkupní ceny.

Je také možné využít služeb drink taxi, které se běžně specializují na odvoz klienta i jeho vozu z restaurací, večírků a dalších akcí. Rozdíl je jen v tom, že pasažér je střízlivý a převoz probíhá přes den. Ani to není zdarma, i když investice několika set nebo nižších tisíc korun není tak zásadní a prodejní cena vozu to může snadno kompenzovat. Vždy je možné na nabídku autobazaru nepřistoupit a vůz si odvést.

Možný je i prodej přes inzertní portály, kdy se zájemci jezdí dívat k prodávajícímu. Je to ale velmi riskantní. Nemusí dojít k převodu vozu a prodávajícímu mohou ještě mnoho let chodit pokuty za přestupky nového majitele. Ani jednání zájemce nemusí být férové a senior může být donucen prodat auto za skutečně nevýhodných podmínek.

Ideální je pomoc rodiny.

Alespoň snížit pojištění

Někteří senioři své auto prostě prodat nechtějí. Taková auta se pak po letech nacházejí ve stodolách zasypaná prachem.

V takovém případě alespoň zajistěte snížení pojištění. Ideální variantou je platba podle najetých kilometrů. Ta je v takových případech minimální. Pojištění by však mělo krýt i krádež.

Je také dobré zajistit alespoň základní zakonzervování, tedy vozidlo uklidit, umýt a přikrýt plachtou, případě vypustit palivo, které časem degraduje. Vodu v chladiči je naopak nutné ponechat. Na další postup se zeptejte svého automechanika.

Není nutné vůz prodávat

Někteří senioři volí jiný přístup. Vůz půjčí nebo pronajmou za symbolickou částku někomu známému, který je výměnou za to pak vozí. Nejlépe to funguje v rámci rodiny nebo tam, kde fungují i jiné sociální vztahy. Třeba s maminkou samoživitelkou ze sousedství, pro kterou je zapůjčení vozu velkou pomocí a je za ni vděčná.

V takových případech je ale vhodné sepsat alespoň základní smlouvu.

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín