• 12. dubna 2023 (GM číslo 06)

Tradice výměnků se vrací

Po staletí to chodilo stejně. Když rodiče zestárli, předali své hospodářství mladým a sami se přestěhovali do výměnku. Dokud jim síly stačily, pomáhali na polích i v domácnosti. Cenné byly také jejich rady, protože zkušenosti starších představovaly jediný zdroj informací.

Mladí se za to o své rodiče starali. Zajišťovali jim jídlo, dřevo na zimu, údržbu domu a v případě potřeby i lékařskou péči. Vše platili ze svého.

Generace tak fungovaly pospolu. Každý měl v rodině své místo, senioři i malé děti.

Novodobé výměnky

Novodobé výměnky mají s těmi původními společné jen jméno a menší rozměry. Starší lidé nepotřebují tolik místa, právě naopak. Za výhodu považují, když cesta z křesla do koupelny trvá jen pár kroků.

Většina staveb vhodných pro výměnky jsou malé dřevostavby, většinou postavené ve výrobní hale a na požadované místo dovezené nákladním vozem. Až výměnek přestane být potřeba, je možné ho prodat, odvézt a pozemek vrátit do původního stavu. Nejsou potřeba žádné základy.

Záleží na preferencích, ale některé výměnky jsou vybavené mnohem lépe než luxusní vily. Podlahové topení, klimatizace a rekuperační jednotky zajišťují velmi příjemné prostředí bez nutnosti je obsluhovat. Řídicí jednotka chytré domácnosti vše zvládne sama podle nastavení, o které se mohou snadno postarat mladí.

Správný výměnek se navíc přizpůsobuje zdravotnímu stavu a kondici obyvatele. Ze začátku vypadá jako klasický malý domek. Je už ale předpřipraven na připevnění madel pro bezpečné vstávání a pohyb, umístění sedátka do sprchy a podobně.

Další technologie chytré domácnosti se pak starají o bezpečnost. Může v nich být zabudován například systém eHelper, o kterém jsme psali v článku Elektronická péče 24/7 pro celé rodiny.

I když rodiny mívají z přijetí technologií obavy, senioři se s nimi velmi rychle naučí pracovat.

Oproti vícegeneračním domům je výhodou výměnků i to, že seniorovi zůstává jeho vlastní prostor. Může mít vlastní životní rytmus nezávislý na rodině, má kompletní zázemí včetně spotřebičů a například hlasitou televizí nikoho neruší. Rodina a případná pomoc jsou ale stále na blízku.

I zákon na ně myslí

Výměnky jako takové řeší zákon č. 89/2012 Sb., Občanský zákoník v oddílu 2, v paragrafech 2707 až 2715.

Z pohledu stavebního zákona (Zákon č. 183/2006 Sb.) záleží na velikosti stavby, určení pozemku v územním plánu a dalších okolnostech. Pokud je výměnek menší než 25 m2, může se za určitých okolností na pozemek umístit bez jakýchkoliv povolení podle § 79, odstavce 2), písmena o). Většinou ale stačí rozhodnutí o umístění stavby, na jehož vyřízení má daný stavební úřad 30 dnů. Nejde tak o nic složitého.

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín