• 5. prosince 2022 (GM číslo 02)

Ježíškova vnoučata - splňte tajné přání nejen své babičce a dědečkovi

I osamělí lidé v domovech pro seniory mají o Vánocích nějaké tajné přání. Dárek ale většina z nich nedostane. Proto pro ně období svátků bývá spíše smutné a ponuré.

To se rozhodla změnit parta dobrovolníků se svým projektem Ježíškova vnoučata. První rok zvládli splnit 600 vánočních přání babičkám a dědečkům v domovech pro seniory.

Další rok se do organizace pustil Český rozhlas, který oslovil stovky domovů pro seniory a o projektu odvysílal řadu reportáží. Díky tomu se už hned druhý rok podařilo doručit více než 13 tisíc dárků.

Tento rok se do Ježíškových vnoučat můžete zapojit i vy. Uděláte tak radost opuštěným seniorům, nebo i těm, kteří příbuzné mají, ale ti jim dárek z jakéhokoliv důvodu nemohou dopřát.

Na webových stránkách Ježíškových vnoučat je od 14. listopadu zveřejněný seznam dárků, které si senioři k Vánocům přejí.

Dosud se nejčasněji jednalo o drobné věci jako lupa na čtení, rádio, kosmetika, sladkosti, hry, oblečení, knížky nebo tablet či telefon pro udržení kontaktu s blízkými. Vedle toho chtěli ale i něco zažít, například výlet na ryby, do cukrárny nebo do rodného města, zabíjačku v domově nebo společné čtení. Pro splnění nějakého přání proto nemusíte mít příliš velký finanční obnos, stačí jen odhodlání a chuť někomu druhému udělat radost. Jelikož právě o radost babiček a dědečků jde v projektu především. Je totiž úplně jedno, zda jsou v domově, v nemocnici nebo se o ně stará pečovatelská služba.

V seznamu přání se každoročně objeví i nákladnější věci, jako například invalidní vozíky, polohovací křesla nebo třeba televize. Splnit tyto prosby pak není v silách jednotlivce, a proto existuje i sbírka, kam můžete jednoduše přispět libovolnou částkou právě na nějaký z těchto nákladnějších dárků. Tedy i vaše malá částka pak ve spojení s dalšími může dokázat velké věci.

U malých dárků, které můžete koupit sami, je velkou přidanou hodnotou i jejich osobní doručení obdarovaným. Třeba se při nich dozvíte, co vše za jejich dlouhý život zažili, odkud pocházejí nebo co rádi dělají ve volném čase. A kdo ví, třeba tak vznikne nové přátelství.

Pomozte tedy seniorům znovu uvěřit na Ježíška.

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín