• 5. prosince 2022 (GM číslo 02)

Odvrácená strana Vánoc a jak ji změnit

Vánoce jsou svátky klidu, míru a rodinné pohody. Aspoň tak praví legenda. Stačí ale 20. prosince navštívit libovolné nákupní centrum a zkusit najít klid, mír a pohodu. Nic z toho tam není. Doma pak většinu lidí čeká ještě stres s balením, úklidem a přípravou ohromného množství jídla.

Senioři se mnohým věcem mohou vyhnout, ale Vánoce pro ně ani tak nemusí být šťastné a už vůbec ne veselé.

Osamělost nikdy není větší

Když máte děti, jsou Vánoce krásné, plné smíchu a radosti. Když se senior rozhlédne, vidí jen prázdný, tichý byt, který často nezdobí už ani symbolicky. Právě ten kontrast a živost vzpomínek na ně doléhá. Je jasným důkazem, že jsou osamělí.

Ani časté návštěvy v průběhu roku zcela nepomáhají. Je tu prostě ten jeden den, jeden večer, který byl v minulosti úžasný a dnes je smutným důkazem odloženosti a nepotřebnosti.

Pokud je to možné, zvažte možnost pozvání seniorů právě na ten jeden večer k sobě domů. Noc na 25. 12. asi nebude pohodlná, ale celé Vánoce budou mít zcela jinou atmosféru.

I když pozvání odmítnou, udělá to jejich život lepším. Budou mít důkaz, že o ně stojíte. Nejen slovy, ale činem, kterým už samotné pozvání je.

Dárky jsou i závazek

Jen málo rodinám se daří držet tradici symbolických dárků. Moderní doba vyžaduje stále hodnotnější dárky. Je to finanční zátěž i pro ekonomicky činné rodiny.

Když senior s důchodem taktak vyjde, je i pouhých 1 000 korun velkou zátěží rozpočtu. I když s rozpočtem celý rok bojuje, jsou právě Vánoce připomínkou špatné situace, která se sama od sebe nezlepší.

Pokud se to týká i vaší rodiny, můžete nenápadně pomoci dárkem v podobě dárkového balíčku s kosmetikou, kterou by si senior stejně koupil. Díky vašemu dárku tak dost peněz ušetří. Při výběru se můžete zaměřit na lehce lepší zboží, než by si sám koupil. Pamatujte, že se časem bude vracet k původním značkám a nemělo by jít o pád od Diora k privátní značce supermarketu.

Stejně tak můžete rozpočtu seniora ulevit dárkovým balíčkem s potravinami, kávou, čajem nebo potravinovými doplňky.

Své dary také přizpůsobte možnostem seniora, aby byla hodnota přibližně stejná, byť z vaší strany může být samozřejmě o něco vyšší. Nikomu s trochou sebeúcty nedělá dobře, když dostane soupravu šperků s diamanty a sám může dát jen přáníčko.

Alternativou je dárek, jehož finanční nákladnost senior nezná, nebo je jeho podstatná hodnota úplně jinde. Když věnujete vzpomínky (viz hlavní článek), je hodnota právě v nich. Investice do výroby je druhotná.

Nejlepší pomoc je ale změnit finanční situaci seniora vyřízením příspěvků. Velký článek o příspěvcích na bydlení a péči naleznete v prvním čísle Gericon magazínu.

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín