• 16. března 2023 (GM číslo 05)

Sdílejte své vzácné vzpomínky nejen se svými nejbližšími

Zavzpomínejte na své mládí a přispějte do Národní kroniky. Napište například o tom, jak jste stáli frontu na džíny, jak jste poprvé jedli kiwi nebo jak jste trávili léto. I tyto malé okamžiky mohou být součástí velkého vzpomínkového archivu, který bude za pár desítek let ukazovat dobu, kterou si už nikdo nepamatuje.

Národní kronika je společný projekt SenSen: Senzačních seniorů, kteří fungují v rámci Charty 77, a Národního muzea. Usiluje o zachování vzpomínek pamětníků pro poučení a pobavení současníků. Umožní zaznamenat současnou, ale i dávno minulou dobu, a může sloužit historikům i obyčejným lidem se dozvědět něco nového.

Organizátoři projektu usilují o to, aby se tento projekt stal největším archivem malých i větších událostí, které mají třeba jen osobní nebo místní význam, ale ukazují dobu a souvislosti, které řada z nás už nezažila.

Zavzpomínejte a zapojte se i vy! Do kroniky totiž může přispívat každý, kdo má zájem zanechat svědectví pro budoucnost o sobě, svém okolí a své době. Stačí, když si otevřete webové stránky Národní kroniky a kliknete na tlačítko s nápisem „Přispějte i vy do Národní kroniky“. Následně je potřeba si vytvořit účet, přihlásit se a pak už jen stačí sepsat a zveřejnit svůj příběh, zážitek či vzpomínku.

Do příspěvků už nikdo nijak nezasahuje, zůstávají v původní podobě. Můžete si tak být jisti, že vaše historie zůstane tak, jak si ji pamatujete jen vy.

Na webových stránkách už nyní najdete více jak tisíc různých příběhů. V těch můžete listovat podle tématu, období nebo vybraného autora, a najít si tak příběhy, které vás budou zajímat. Dočtete se například, jak se dříve slavily Velikonoce, Vánoce, jak lidé vzpomínají na svou první dovolenou u moře nebo jak probíhala vojna či příjezd ruských vojsk.

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín