• 5. prosince 2022 (GM číslo 02)

Vánoční svátky a peníze

Blíží se k nám vánoční svátky. Čas, který je hlavně o vztazích, rodině a přátelích.

Je na rovinu ale také o dárcích, kterými chceme druhým udělat radost, splnit jejich přání a potěšit je.

Vidět úsměv ve tváři někoho dalšího je k nezaplacení, bohužel ale na vše ostatní je tu často MasterCard. Věřím, že část z Vás tuto větu znáte, dlouhá léta ji slýcháváme v reklamě a právě tato věta popisuje, jak někteří lidé řeší nákup vánočních dárků.

Dělejme lidem radost, ale dávejme pozor, aby to nebylo na úkor naší budoucnosti

Žijeme v době, kdy získat peníze je jednoduché jako nikdy před tím. Ze všech stran nás denně bombardují zprávy o tom, že nám někdo nabízí půjčku, peníze, POMOC.

Bliká na nás v našem elektronickém bankovnictví, na internetu, v televizi…

K získání těchto „rychlých peněz“ nám stačí pár kliknutí na klávesnici nebo telefonu a za pár vteřin máme na účtu i statisíce. Pokud se jedná o životní nutnost, pak je to obrovské ulehčení nějaké nepříjemné situace.

Nicméně lidé si dnes často půjčují na věci, které opravdu nepotřebují, půjčují si na dovolenou, na dárky, často nepřemýšlí nad důsledky a nad tím kolik je vlastně takový závazek bude reálně stát.

Kupříkladu letos si půjčím na dárky 30 000 Kč, v bance mi svítí předschválený úvěr, nechtějí ani dokládat příjmy, úrok jenom 6% p.a*, na dnešní dobu paráda!

*p.a – z latinského per annum, česky za rok.

Po pár kliknutích zjišťuji (v tom lepším případě), že úrok samotný je sice 6% p.a. nicméně RPSN je 14% p.a.

U úvěrů a půjček nás zajímá především RPSN (roční procentní sazba nákladů), tedy hodnota celkových nákladů úvěru, ve které je obsažen úrok, veškeré náklady atd. Často se uvádí nízký úrok na zaujetí – přivábení klienta – a hlavní část výdělku pro poskytovatele je obsažena právě v RPSN.

Už jsem ale odhodlaný pro úvěr, rozpočet je sice taktak, ale splátka 1 023 Kč měsíčně na 3 roky mě nezabije, jsou přece Vánoce. ☺

Důsledkem mého konání nastane několik věcí.

Manžel/manželka, děti, rodiče, partner… budou mít snad radost a užijeme si krásné svátky.

Dál do budoucna se někteří z nás už ale nedívají, zaměříme se na emoce, které díky dárkům vzniknou a považujeme je za adekvátní odůvodnění pro naše jednání, prakticky si sami ospravedlníme, že jsme udělali dobře.

A udělali?

Po dobu 3 let budu:

  1. nějakému subjektu dlužit peníze,
  2. budu mít záznam v registrech – případná komplikace, pokud si například za rok budu chtít vzít hypotéku, nebo skutečně potřebný úvěr,
  3. budu muset zaplatit, i když se mi změní životní situace a 1 023 Kč měsíčně bude najednou hodně peněz,
  4. budu mít o 1 000 Kč méně další prosinec,
  5. a celkově z 30 000 Kč zaplatím 36 900 Kč.

Člověk se i takovouto zdánlivě nevinnou věcí může dostat do dluhové pasti, která může mít i katastrofický konec v podobě exekucí, ztráty střechy nad hlavou, někdy i rodiny.

Příští rok totiž budu chtít zase někomu udělat radost, akorát další rok jsem celkově o 12 000 Kč chudší, a pokud se rozhodnu situaci opakovat, o to víc si budu muset půjčit.

Spousta lidí se dostává do problémů i důsledkem daleko menších závazků.

Než nějaké podobné rozhodnutí udělám, doporučuji si říct „chci být člověk, který dalších x let bude někomu něco dlužit, někomu povinně platit své těžce získané peníze, opravdu je to tak důležité, abych si půjčoval?“

Základem je pořádně si spočítat, kolik vlastně zaplatím a jak moc mě pravidelně placená částka může do budoucna ovlivnit.

Dnešní doba je velmi turbulentní, ceny létají tam a zpět, to, že mě dnes náklady na bydlení stojí např. 6 000 Kč měsíčně, neznamená, že to tak bude i příští rok, stejně tak to platí u jídla, pohonných hmot, služeb a všeho dalšího, kde se ceny mění ze dne na den.

Velká část populace ČR dnes tyto dopady pociťuje a musí je řešit, náklady se zvyšují a najednou těch pár tisíc, které někomu musím měsíčně zaplatit, mohou hrát roli v tom, zda například nakoupím jídlo nebo ne.

Místo půjček se společně zaměřme na tvorbu úspor, rezerv, investování. Pravidelně si odkládejme i menší množství peněz, které pak následně můžeme použít právě na Vánoce, dovolenou, výlety atd.

Pokud skutečně potřebujete řešit úvěr, doporučuji se potkat s člověkem, který s Vámi projde celkově Vaše finance, který pro Vás zpracuje rodinný rozpočet, prověří příjmy vs. výdaje, případně najde úsporu v některých pravidelných výdajích a ověří Vám, zda si nový závazek skutečně můžete z dlouhodobého hlediska dovolit.

Takovéto setkání Vás může dělit od řešení problému, který sice vzniknout nemusí, ale co kdyby…

Přeji Vám Všem krásné svátky a šťastný nový rok!

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín