• 18. června 2023 (GM číslo 08)

Vhodnost výletních lodí pro seniory

Rádi byste vzali své (pra)rodiče na nějaký větší výlet do zahraničí?

Jednou z nejlepších možností je právě cesta na výletní lodi. Během cesty navštívíte hned několik zemí a v každém přístavu máte dostatek času si prohlédnout město nebo využít výletu po okolí. Zajímavý program, ze kterého si také vybere v podstatě každý, pak probíhá i na samotných lodích.

Cestu si navíc užijí jak aktivní lidé ve skvělé kondici, tak senioři či vozíčkáři.

Bezbariérový přístup a lékařská péče

Lodě jsou bezbariérové a prvně plující pasažéry až překvapí množství vozíčkářů. Nástupy na loď jsou pomocí delších tunelů a po lodi samotné se dá pohybovat prostřednictví některého z mnoha výtahů.

Na lodi je sice pár veřejně dostupných míst, na které se pasažéři dostanou jen po schodech, jsou tam ale stejně umístěné hlavně sportovní aktivity jako běžecká dráha, tobogán apod.

Loď mát také vlastní ordinaci s lékařem, takže o řešení případných zdravotních potíží je postaráno. Péče je placena z cestovního pojištění.

Bariéry jsou pouze jazykové. Mnoho seniorů ale umí německy, což je standardem jazykového vybavení posádky, která často zvládá i ruštinu. Zejména na výletech je pak nutné překládat, i když to často ani není potřeba. Samotná cesta přímořskými městy je fascinující a stačí jen upozornit na zvláštní zajímavosti a místa. Kdy se která katedrála začala stavět je v dané chvíli nepodstatné.

Jak je to s výlety

Ještě z pohodlí domova si na portálu plavební společnosti můžete vybrat z různých výletů. Vybírat si můžete od nenáročných, při kterých v podstatě nemusíte opustit autobus, po náročnější, které trvají několik hodin.

Autobusy vždy parkují jen pár metrů od lodi.

Zábava pro všechny

Na lodi je mnoho míst s různými druhy zábavy. Od divadla přes kurzy tance, běžnou hudební produkci, wellness s relaxačními zónami a úžasným výhledem až po kavárny, cukrárny a bary…

Krásné je ale i jen sezení na některém z míst s výhledem na moře, kochání se pohledem na pobřeží, na brázdu za lodí, třeba i s nějakým tím drinkem nebo pivkem v ruce. To se nedá srovnat s ničím, co v České republice máme.

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín