• 18. května 2023 (GM číslo 07)

Jak číst, když špatně vidím?

Čtení knih je jednou ze skvělých možností, jak trávit čas v důchodu. Je na to konečně čas. Se zvyšujícím se věkem je to ale stále obtížnější kvůli zhoršujícímu se zraku.

Jak si tedy užít napínavé příběhy s dobrým koncem, vůni exotiky, skvělý humor nebo nové informace rozšiřující obzory, i když je čtení pro oči už příliš unavující?

Řešením jsou audioknihy nebo digitalizované texty, které si dnes díky moderním technologiím můžeme nechat nahlas přečíst některým z vybraných hlasů.

Jak audioknihy fungují?

Audioknihy mají 8 až 20 hodin záznamu. K dispozici tak jsou ve formátu MP3, buď na fyzickém CD, nebo ke stažení jako ZIP archiv o velikosti do 650 MB, který je nutné po stažení do počítače rozbalit. Delší audioknihy obsahují více CD disků nebo ZIP archivů.

Pro první dárek je vhodnější CD, které je hmatatelné. Platí však pouze v případě, že si má senior kde CD přehrát. Později to záleží na technické zdatnosti seniora. Někteří si audioknihu snadno pustí na telefonu, jiní dají přednost klasičtějšímu řešení.

Na čem audioknihy přehrát?

Univerzálním řešením je radiomagnetofon s možností přehrávání MP3 z CD, paměťové karty a flash disku. Těch je na trhu velké množství a jsou cenově dostupné.

Výhodou pro seniory je i to, že se s takovým zařízením potkávají už roky a stačí, aby se naučili používat jen několik nových funkcí. Senioři oceňují také mechanické ovládání. Tlačítko snadno najdou, cítí stisk a ten má i zvukový projev. Při velmi špatném zraku je možnost nahmatat ovládací prvky zcela zásadní.

Stažené knihy jim pak můžete na CD vypalovat. Budou je tak mít vždy na fyzickém disku bez nutnosti listování ve virtuálním seznamu MP3 souborů.

Na druhé straně je pak kombinace tabletu s repro soustavou podporující bluetooth připojení. Tablet stačí i ten nejlevnější. Je však dobré hlídat kapacitu paměti. Ta by měla být alespoň 16 GB. Pomocí kteréhokoliv přehrávače multimédií je možné snadno knihy přehrávat.

Výhodou je uložená pozice, takže po klepnutí na tlačítko play čtení pokračuje přesně tam, kde předtím skončilo. Skvělá je také možnost ovládat přehrávání z postele, křesla nebo třeba kuchyně.

Kde audioknihy koupit?

Největší audioknihovna v ČR a knihovna digitalizovaných textů

Pokud je zrakové postižení seniora závažnější, může využít služeb Knihovny a tiskárny pro nevidomé a slabozraké (https://www.ktn.cz/pub).

Ta nabízí klasické audioknihy, audioknihy načtené přímo pro potřeby zrakově postižených, které nejsou v běžné distribuci a které obsahují i starší tituly, digitalizované texty i on-line čtení denního tisku a časopisů.

Knihovna tak nabízí téměř 20 000 položek a katalog je veřejně dostupný na adrese https://biblio.oui.technology/.

Většinu knih i digitalizované texty je možné stahovat on-line. Mnoho knih je pak k dispozici na CD a téměř 5 000 knih je k dispozici také na audiokazetách. Audio nosiče pak mohou být mimopražským zasílány poštou a jejich odeslání zpět je pak jednoduché a bezplatné.


Registrace do knihovny je jednoduchá:

  1. Stáhněte si přihlášku čtenáře na adrese https://1url.cz/@ktn-prihlaska (odkaz je bezpečný, jen jsme ho pro vás zkrátili).
  2. Pokud máte zájem o on-line přístup, je nutné vyplnit také prohlášení čtenáře dostupné na adrese https://1url.cz/@ktn-prohlaseni. U tohoto dokumentu je bohužel potřeba úředně ověřený podpis.
  3. Přihlášku a prohlášení vyplňte a přiložte k ní posudek očního lékaře nebo kopii průkazu ZTP či ZTP/P.
  4. Vše odešlete na adresu Knihovna a tiskárna pro nevidomé, Ve Smečkách 15, 115 17 Praha 1.

Služby spojené s výpůjčkami jsou bezplatné.

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín