• 16. března 2023 (GM číslo 05)

Správná výživa seniorů

Výživa zásadně ovlivňuje zdraví každého člověka. I zde však platí, že starší tělo je citlivější na nedostatky a neumí si s nimi tak dobře poradit. To má pak výrazný vliv na mnoho faktorů.

Fyziologické faktory:

  • chronické nemoci a poruchy,
  • snížené chuťové a čichové vnímání,
  • snížený pocit žízně a snížená potřeba pít,
  • konzumace většího množství léků,
  • problémy s chrupem, umělý chrup,
  • snížená tvorba slin,
  • poruchy polykání,
  • omezení pohyblivosti, zhoršený zrak,
  • zhoršení duševních funkcí, například zapomnětlivost,
  • snížené vstřebávání živin ze stravy, snížené využití,
  • snižuje se sekrece trávicích šťáv, ochabuje činnost trávicího traktu, snižuje se funkčnost tenkého střeva.

Psychosociální faktory:

  • omezené finanční prostředky,
  • osamělost,
  • sociální izolace.

Správná výživa – jak si ji představit?

Správnou výživu si můžeme představit jako takzvanou potravinovou pyramidu slouženou z pěti pater.

  • První patro – tekutiny (7 dílů), které tvoří naprostý základ. Nejvhodnější je voda, voda s citronem nebo jinou příchutí z vymačkaného nebo vhozeného ovoce, čaj, případně káva. Nevhodné jsou slazené nápoje.
  • Druhé patro – sacharidové patro (6 dílů) je tvořeno především pečivem, výrobky z mouky nebo brambory.
  • Třetí patro – ovocno-zeleninové patro (5 dílů) se skládá v podstatě z jakékoli ovoce a zeleniny v podobě přílohy nebo samostatně. Lepší je samozřejmě čerstvé. Tepelnou úpravou mohou přicházet o vitamíny a další prospěšné látky.
  • Čtvrté patro – bílkovinné patro (4 díly) tvoří zejména mléčné výrobky, maso a vejce.
  • Střecha – dochucovadla

Obecné zásady stravování u seniorů

  • Pravidelnost: rozložit stravu do více menších denních dávek 5krát až 6krát denně
  • Pestrost
  • Vhodná technologická úprava stravy, úprava konzistence
  • Podpora chuti k jídlu
  • Kultura stolování: strava lákavá na pohled
  • Výraznější koření
  • Oblíbené pokrmy

Rizikové živiny u seniorů

Vitamin D

  • Reguluje metabolismus vápníku a fosforu.
  • Vysoce rizikový nutrient u seniorů:
    • zvýšená potřeba vitaminu D,
    • významný pokles endogenní syntézy v kůži
    • omezený pohyb venku na slunci,
    • snížená expozice UV záření,
    • snižování kostní hmoty.
  • Při nedostatku se objevuje:
    • svalová slabost a funkční poškození,
    • zvýšené riziko pádů a zlomenin.
  • Zdroje vitaminu D:
    • sluneční záření
    • rybí tuk, tučné ryby, játra, vaječný žloutek,
    • margariny (obohacené vitaminem D),
    • další fortifikované potraviny.

Vápník

  • Ve stáří dochází k snižování kostní hustoty, zvyšuje se riziko osteoporózy.
  • Při nedostatku hrozí zvýšená náchylnost ke křečím svalstva, arytmiím.
  • Zdroje vápníku v potravinách: mléko a mléčné výrobky, zakysané mléčné výrobky, sýry, tvaroh, sušené mléko, zelenina s nízkým obsahem šťavelanů, hlávkový salát, čínské zelí, brokolice, kedlubna, kapusta, sardinky, skořápkové ovoce a tvrdá pitná voda.

Shrnutí

  1. Jezte pravidelně, pestře.
  2. Dodržujte pitný režim.
  3. Choďte na sluníčko.
  4. Dbejte na potravinovou pyramidu.
Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín