• 18. května 2023 (GM číslo 07)

Pozor na podvodné telefonáty!

Od začátku roku řeší brněnští kriminalisté už několik stovek případů, kdy se prostřednictvím telefonického kontaktu snažili podvodníci vylákat peníze od seniorů. Jen za včerejšek jsme přijali oznámení o 10 podvodných telefonátech! Bohužel několik z oslovených seniorů peníze podvodníkům poslalo.

V loňském roce podvodných legend zaměřených na okradení seniorů opět přibylo, a tak policie přistoupila k netradiční formě prevence a šíření osvěty mezi ohrožené. Ve spolupráci s provozovatelem linky 1188 realizujeme robotické volání s varováním Policie ČR. To shrnuje nejčastější legendy, pod jakými se podvodníci ze seniorů snaží vylákat peníze – ať je to údajný lékař vnuka či jiného příbuzného, kterého převezli s vážným zraněním do nemocnice a rychle potřebuje peníze na nadstandardní léčbu, nebo třeba notář, který potřebuje jménem příbuzného, jenž zavinil dopravní nehodu, co nejdříve zajistit peníze pro finanční vyrovnání. Podvodníci často používají argumenty, které mají seniora přesvědčit o reálnosti situace, např. že příbuzný sám nemůže telefonovat kvůli překousnutému jazyku nebo rozrušení. Podvedení senioři se kromě ztráty často celoživotních úspor také potýkají s psychickými a často i zdravotními následky prožitého traumatu.

Seniory s pevnou telefonní linkou tak pomocí robotického volání varujeme, aby v případě podezřelého telefonátu kontaktovali linku 158 a neposílali cizím osobám peníze na účet ani je nepředávali cizím osobám, které údajný příbuzný posílá za seniory domů. Každý podezřelý telefonát si ověřte s nejbližšími příbuznými. Nesvěřujte své peníze cizím lidem ani pod příslibem, že vám do zástavy dají doklady (často jsou kradené) nebo hodnotné zboží (často se totiž jedná jen o atrapy telefonů nebo elektroniky).

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín