• 16. března 2023 (GM číslo 05)

O této službě pro seniory MHD v Brně téměř nikdo neví

Pohybovat se pomocí MHD má zejména pro starší seniory mnoho úskalí, i když jedou po známé trase. Při nástupu, výstupu i samotné cestě je velké riziko pádu, což může vést ke zlomeninám, které mohou vyžadovat operaci. Ty jsou pro seniory vždy nebezpečné a mohou končit smrtí.

Obtížná je také orientace na nové trase, nebo ještě hůře při výluce.

V mnoha situacích se pak senioři nemusí cítit bezpečně. A nemusí jít jen o skupinku opilých nebo zfetovaných mladíků. Problémem mohou být i kapesní krádeže.

Proto mnoho seniorů MHD využívá jen nerado.

V Brně mají řešení

V brněnské MHD je dostupná služba tzv. dopravního asistenta.

Dopravní asistent pomůže najít ideální spoj, pomůže klientovi s nástupem i výstupem, doprovází ho celou cestu a pomáhá řešit případné nenadálé události.

Klient tak má po celou cestu oporu průvodce.

Tato služba je určena seniorům starším 75 let, držitelům průkazů ZTP a ZTP/P i rodičům s třemi a více vlastními nebo svěřenými dětmi, z nichž jsou alespoň tři v předškolním věku.

Službu poskytuje Dopravní podnik města Brna pro předem určenou trasu každý pracovní den od 6 do 18 hodin, po předchozí domluvě i v jiný čas.

Služba dopravního asistenta samotná je poskytována zdarma. Stačí mít platný cestovní doklad, jako by klient jel sám.

Její objednání je nutné vždy minimálně 24 hodin předem na telefonním čísle +420 543 173 460 každý pracovní den od 6 do 14 hodin.

V domluvený den a čas se dopravní asistent s klientem setká na nástupní zastávce a doprovodí ho na cílovou zastávku. Doprovod na cestě z domu ani přímo do cíle cesty není součástí služby.

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín