• 16. března 2023 (GM číslo 05)

Aktivní život seniorů

Být aktivní je jednou z nejdůležitějších ingrediencí spokojeného života nejen v seniorském věku. A nemusí jít ani o nic velkého.

Stačí, když se má člověk na co těšit. Už z podstaty zaměřuje svou pozornost na něco pozitivního. Také se snaží vyřešit všechny překážky, aby se mohl věnovat svým zálibám a neutápěl se v depresích, jak špatně na tom je a jak je svět nespravedlivý. Díky tomu má pak problémů skutečně méně.

Zároveň se obklopuje stejně pozitivně smýšlejícími lidmi, kteří dále posilují jeho psychickou pohodu.

V pohybu i bez něj

Když se řekne „aktivní senior“, většinou si představíme skupinu důchodců na výletě. I když je to jeden z velmi dobrých způsobů aktivity, není zdaleka jediný.

Zejména ve městech bývají dostupná i speciální cvičení pro seniory, jako jsou jóga, tai chi a další, která bývají určená přímo seniorům. Je jim přizpůsobený program a nemusejí se porovnávat s výrazně mladšími lidmi. Zároveň jsou pořádaná v časech, kdy je aktivní populace v práci nebo ve škole a prostory i lektoři jsou tak nevyužití. Díky tomu bývají tato cvičení i levnější.

K fyzickým aktivitám se řadí také různé tvůrčí skupiny. Některé jsou zaměřené na klasická řemesla, jiné na malování nebo jinou uměleckou tvorbu, taneční kurzy, ochotnické divadlo, výjimkou nejsou ani senioři, kteří konečně našli čas se naučit na klavír. Skvělou aktivitou je pak i péče o zahrádku, byť by to byla komunitní zahrádka o rozloze 1 × 1 metr.

V nabídce měst je také mnoho aktivit zaměřených hlavně na starši občany. Pořádají například divadelní představení a koncerty pro seniory, univerzity třetího věku, počítačové, jazykové i jiné kurzy.

Hlavním bodem všech aktivit je však setkávání.

Aktivitou tak může být i setkání s přáteli u kávy. Jde o aktivitu sociální, která je pro psychické zdraví člověka zásadní. Ještě více to platí v důchodu, kdy odpadnou dosud běžné sociální interakce v rámci práce, rodiny a podobně.

Setkávat se mohou v kavárně, v komunitních centrech nebo třeba na Senior pointech.

Lepší psychické zdraví

Jedno staré moudro říká, že „sdílená starost je poloviční, sdílená radost je dvojnásobná“. Když k tomu přidáte možnost se na něco těšit, směřování pozornosti k tomu pozitivnímu a obklopení se podobně nastavenými lidmi, není pro dlouhé chmury prostor.

Aktivní lidé jsou usměvavější, motivovanější dívat se dopředu, lépe spí, a tak jsou i plní energie, jsou otevřenějším novinkám, včetně těch technických, a sami sebe vnímají jako výrazně mladší. Věk moc neřeší.

Jedním z ukázkových příkladů byl sir Nicholas Winton, jenž zařizoval domov seniorů. Novináři se ho ptali, jestli se do něj nastěhuje, až ho vybuduje. Sir Winton jim odpověděl, že ne. Že se tam nastěhuje, až bude starý. V době rozhovoru mu bylo 102.

Lepší fyzické zdraví

Aktivní lidé jsou zdravější i po fyzické stránce. Každý pohyb pomáhá v těle rozproudit krev i další tekutiny. To pomáhá metabolizmu, produkci mnoha hormonů a celkově správnému fungování těla.

Díky tomu aktivní lidé lépe spí, více jim chutná a dodržují i pitný režim.

To pak podporuje celkový metabolismus i odvod škodlivých látek z těla.

Pohyb zároveň pomáhá udržet svalovou hmotu, pružnost šlach a při rozumném pohybu i funkčnost kloubů. Udržuje se také lepší propojení těla s nervovým systémem. Pohybem dáváme jasně najevo, že všechny tyto části těla potřebujeme. Díky němu bráníme jejich úbytku.

Kurzy malování, hry na hudební nástroj, ruční práce a podobné aktivity navíc udržují jemnou motoriku. I ta se ve stáří vytrácí.

Fyzický stav má pak vliv i na ten psychický. Ne nadarmo se říká „ve zdravém těle zdravý duch“.

Kde dohledat informace

Většinou stačí využít vyhledávač Seznam.cz nebo Google a zadat do nich „pro seniory“ + název města, nebo „Klub seniorů“ + název města. Většinou tím získáte celkový přehled všech služeb, které jsou seniorům nabízeny, v jednotlivých klubech vám případně poradí.

Další informační zdroje:

  1. Senior pointy: www.seniorpointy.cz
  2. SenSen: www.sensen.cz
  3. Asociace univerzit třetího věku: www.au3v.cz
  4. Sokol: www.sokol.eu
Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín