• 18. května 2023 (GM číslo 07)

Doplňky stravy pro seniory. Fungují? Jak je vybrat?

To, jak se k našemu tělu chováme v mládí a dospělosti, se nám ve stáří vrací. Dlouhodobé přetěžování organismu bez dostatečné regenerace často vede k poškození tkání. Naše tělo nám dá bolestí vědět, že takto to není v pořádku. Ale pokud na tyto signály nezareagujeme, zdraví se může zhoršovat, což může vést až k doživotnímu handicapu. Ve stáří přirozeně klesá tonus svalů, klesá elasticita tkání, a proto jsme náchylnější k nejrůznějším zdravotním problémům. Poměrně často senioři řeší zažívací obtíže, poruchy spánku, výpadky krátkodobé paměti a další. Na všechny tyto neduhy nabízí příroda účinná řešení. Není důvod jakékoliv obtíže přijmout jako nevyhnutelné.

Jak poznám dobré produkty od špatných?

Moc rád bych znal jednoduchou odpověď na tuhle otázku. Bohužel ji neznám. V dnešní době se všechny firmy prezentují jako seriózní, poctivé a nabízející kvalitní produkty. Určitým vodítkem může být množství použité aktivní látky a její využitelnost. Určitě je dobré se orientovat podle referencí. A jistě nejlepším vodítkem je, pokud je vám některá firma doporučena blízkou a důvěryhodnou osobou.

Jaké jsou snášenlivosti s dalšími léky? stačí obecně, pokud to jde

Většina bylin se snáší s léky velice dobře. Jsou však známé bylinky, které mají s léky nežádoucí efekt. Zároveň existuje mnoho bylin, které léky v jejich účincích podporují, nebo účinnost léků rozšiřují. Pokud tedy pravidelně užíváte jakékoliv léky, je dobré se na možné kontraindikace informovat u svého ošetřujícího lékaře nebo u výrobců a prodejců bylinných přípravků.

Jak zdravotním problémům předcházet?

Vždy je samozřejmě efektivnější zdravotním problémům předcházet, než je následně řešit. Ideální prevenci představuje zdravý životní styl. Pestrá a vyvážená strava, pohybová aktivita, nevystavování našeho těla dlouhodobým účinkům stresu. A pokud jsme se přesto onemocnění nevyhnuli, tak jej řešit co nejdříve. Je potřeba se přednostně věnovat zdravotním problémům, které máme v rodinné anamnéze. Žijeme-li ve velkém městě, kde je znečistěné životní prostředí, je dobré přidat do stravy dostatek antioxidantů.

Kdy začít s prevencí?

Našemu zdraví je nutné věnovat zvýšenou pozornost v momentě, kdy jej zvýšeně zatěžujeme. Pokud je zrovna období většího výskytu chřipek, podpořme náš imunitní systém. Máme zrovna hodně stresu? Je celá řada bylin, které tlumí projevy stresu. Jste aktivní sportovec a tělo vystavujete vysokým tréninkovým dávkám? Potom je vhodné podpořit regeneraci, předcházet kloubnímu opotřebení a celkově tělo podpořit.

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín