• 12. dubna 2023 (GM číslo 06)

Financování nákupu domu pro vícegenerační bydlení

Obecně ve financování více generačního bydlení není takový rozdíl oproti standardnímu domečku, zpravidla ale bude o něco nákladnější, protože plánujete bydlet s více lidmi, tím pádem potřebujete více místa.

Bude hrát velkou roli zda:

  1. plánujete bydlet s někým, kdo je stále aktivní, má příjem a dokážete se například podělit o náklady;
  2. z nějakého důvodu se musíte postarat například o rodiče, kteří jsou již v důchodovém věku, trápí je zdravotní potíže atd.

V prvním případě Vám může pomoci, že financování nebudete muset řešit pouze sami, a nějaký čas to může být výhoda, tak či tak se ale časem dostanete do fáze, kdy se o náklady nebudete moci dělit, a může vzniknout napjatá finanční situace. Může nastat situace, kdy jste investovali do domu, který je pro aktuální potřebu třeba i moc velký a jehož část zůstává nevyužitá. Jakmile je nemovitost postavená, těžko ji můžete následně předělávat a upravovat podle aktuální situace.

Totéž lze říct i o financování rekonstrukce domu seniora, kdy opět investujete do nemovitosti, která bude následně neměnná.

Největší potíž je v nevyužitém prostoru bytu nebo domu, kde i velké pokoje bývají zpravidla zaskládané nábytkem a člověk se po nich pohybuje v uličkách. Tehdy i velký prostor ztrácí smysl.

Bydlení s perfektně zorganizovaným a užitečně naplánovaným nábytkem a vybavením je mnohdy zásadnější než žít ve velkém, ale nevyužitém prostoru.

Dalším zádrhelem často bývá, že lidé nechtějí nebo nemohou jednoduše ke své nemovitosti přistavět další část, kde by mohl bydlet například senior. Následně vzniká tlak na všechny obyvatele, jelikož se musí všichni nějakým způsobem uskromnit a přizpůsobit nové situaci, kterou šlo jen těžko předpovídat.

Jedním z řešení může být pořízení výměnku, tedy malého domečku, jenž můžete bez jakékoli zásadní byrokracie postavit k sobě na pozemek a ve kterém má člověk možnost důstojně fungovat.

Výměnek nám vyřeší to, že člověka, o kterého se musíte starat, máte kde ubytovat, aniž byste se museli omezovat a provádět složité a drahé rekonstrukce, nebo přinejhorším dům prodat a koupit jiný.

Dnešní výměnky jsou navíc velmi efektivně vybaveny a zařízeny tak, aby měl člověk maximální pohodlí, tzv. vše po ruce, jednoduše ovladatelné, a i ve zdánlivě malém prostoru se může pohybovat a fungovat bez jakýchkoli problémů a obtíží.

Ať už je tedy dotyčný samostatný, anebo vyžaduje denní péči, může být výměnek vhodným řešením, které potřebujete.

Financování výměnku na Vaší zahradě navíc není nic složitého. Výměnky jsou navrženy tak, aby ulehčovaly život, a stejně tak je to s jejich případným financováním, kde si můžete vybrat z celé škály možností a najít tu, jež Vám a Vaší finanční situaci nejlépe vyhovuje.

Pokud například už dnes máte sjednanou hypotéku, kterou platíte, může se v rámci refinancování zahrnout domeček do účelové nebo neúčelové části, takže nemusíte řešit další finanční produkt.

Jednou z hlavních výhod výměnku je to, že v době, kdy již výměnek nebudete potřebovat, jej můžete jednoduše přesunout jinam, dát mu nový smysl, využít ho například jako „samostatné“, ale kontrolované bydlení pro děti, anebo ho jednoduše prodat.

Jak na financování co nejvíce ušetřit a vše si zjednodušit?

  • Zásadní je včasná příprava, která může ušetřit spoustu starostí. Některé banky Vám například dají hypotéku pouze na základě obratu na účtu, aniž byste museli dokládat příjem.
  • Dívejte se na RPSN, případně přičtěte povinné náklady na pojištění a plánujte v čase.
  • Poraďte se s profesionálem, najděte nebo si nechejte doporučit takového, který za Vás opravdu vše kvalitně vyřeší, doporučení na základě vlastní zkušenosti je klíčové.
  • Není rozumné půjčku řešit pouze se svojí bankou, každá banka má svoje výhody a nevýhody. Je pravděpodobné, že jiná banka Vám může nabídnout zajímavější možnosti, přestože nejste jejím klientem. Chce to tedy obchodního partnera, který má ideálně vazby na více finančních institucí a dokáže Vás nasměrovat tou nejlepší cestou.

Pokud senior dnes nějakou nemovitost vlastní, ale už se o ni například nedokáže postarat, nebo náklady na provoz jsou moc vysoké, můžeme jejím prodejem jednak zafinancovat pořízení výměnku, a jednak ze zbytku peněz vytvořit doživotní rentu. O seniora je tedy postaráno, a navíc díky takovému kroku může pomoci lidem, kteří se o něj budou následně starat.

Existuje spousta šikovných služeb, jichž dnes můžete využít. Například i ve zdánlivě bezvýchodné situaci, kdy Vám hrozí ztráta střechy nad hlavou z důvodu vysokých závazků a rostoucích nákladů, Vám dokážeme pomoci třeba takzvaným zpětným leasingem nemovitosti, kdy za Vás převezmeme kompletně závazky, zůstáváte ve své nemovitosti i nadále a společně máme až 6 let na to, abychom vše dali do pořádku.

Řešení je několik, pokud Vás podobná situace v budoucnu čeká nebo je již aktuální, neváhejte ji konzultovat. Pomůžeme Vám zjistit možnosti a naplánovat cestu, aby byla její průběh co nejméně náročný, a společně najdeme východisko.

Nebojte se o své situaci mluvit, je totiž velká pravděpodobnost, že to, co se děje Vám, se dělo i ostatním a jejich příběh může pomoci tomu Vašemu.

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín