• 5. prosince 2022 (GM číslo 02)

6 nejlepších dárků pro seniory, které by vás ani nenapadly

Vybrat dárek pro seniora je téměř vždy problém. Všechno mají, nic nechtějí a náš svět je od toho jejich příliš vzdálený, takže neocení to, co by se líbilo nám.

Existují ale dárky, které skutečně potěší i seniory, a žádný z prodejců vám o nich neřekne. A nemusí být ani drahé.

Společné Vánoce

Tohle vlastně není přímo dárek, ale ve většině rodin udělá nejvíce radosti. Pokud to u vás není zvykem, pozvěte seniora na Vánoce k sobě.

Ocení to hlavně ti, kteří žijí už sami, bez ohledu na to, jak často se potkáváte. Pro většinu seniorů jsou Vánoce hlavně svátek osamělosti. V tento konkrétní den si nejlépe vzpomenou, jaké to bylo před desítkami let, kdy Štědrý den trávili v kruhu rodiny. Vzpomenou si na těšení se dětí a jejich radost pod vánočním stromkem.

V porovnání s tím je samota v tichém bytě, který mnozí nezdobí už ani symbolicky přímo hmatatelná. Pocit, že do rodiny už nepatří, je pak velmi silný.

Pak už stačí jen symbolický dárek a na tyhle Vánoce nezapomene senior, vy ani vaše děti.

Dobré je také obnovit tradice a nejstaršímu členu rodiny alespoň nabídnout čestné místo v čele stolu.

Pomůže také, pokud seniorovi nabídnete nějakou „funkci“. Stačí přijmout pomoc s přípravou, prostíráním nebo smažením, případně alespoň požádejte o radu, byť ji nepotřebujete. Vědomí užitečnosti je u seniorů také velmi vzácné a tímto činem jim dáte najevo, že stále mají svou hodnotu.

Návštěva nemusí být na týden. Jde hlavně o Štědrý večer.

Audiokniha

Audioknihy

Knihy rozvíjejí představivost, rozšiřují obzory a nabízejí příběhy, na jejichž propracování má autor dostatek prostoru. Na rozdíl od televize tak nedovolují absolutní pasivitu a nepodporují život ve zkratkách.

Se slábnoucím zrakem je ale čtení knih stále obtížnější.

Dobrou alternativou jsou audioknihy. Starším ročníkům připomenou četbu na pokračování, která byla součástí vysílání Československého rozhlasu.

Na výběr je nepřeberné množství titulů v mnoha žánrech. Některé načetl jeden autor, jiné jsou zpracovány částečně jako dramatizace, která se drží původního textu knihy.

Pokud má senior větší potíže se zrakem, může dokonce získat přístup k databázi Knihovny a tiskárny pro nevidomé a slabozraké. V ní je několik tisíc titulů. Kromě těch vydaných jako audioknihy zde naleznete klasické knihy, které jsou načtené pro účely knihovny.

Jak to funguje?

Audioknihy mají 8 až 20 hodin záznamu. K dispozici tak jsou ve formátu MP3, buď na fyzickém CD, nebo ke stažení jako ZIP archiv o velikosti do 650 MB, který je nutné po stažení do počítače rozbalit. Delší audioknihy obsahují více CD disků nebo ZIP archivů.

Pro první dárek je vhodnější CD, které je hmatatelné. Platí však pouze v případě, že si má senior kde CD přehrát. Později to záleží na technické zdatnosti seniora. Někteří si audioknihu snadno pustí na telefonu, jiní dají přednost klasičtějšímu řešení.

Na čem audioknihy přehrát?

Nejuniverzálnějším řešením je radiomagnetofon s možností přehrávání MP3 z CD, paměťové karty a flash disku. Těch je na trhu velké množství a jsou cenově dostupné.

Výhodou pro seniory je i to, že se s takovým zařízením potkávají už roky a stačí, aby se naučili používat jen několik nových funkcí. Senioři oceňují také mechanické ovládání. Tlačítko snadno najdou, cítí stisk a ten má i zvukový projev. Při velmi špatném zraku je možnost nahmatat ovládací prvky zcela zásadní.

Stažené knihy jim pak můžete na CD vypalovat. Budou je tak mít vždy na fyzickém disku bez nutnosti listování ve virtuálním seznamu MP3 souborů.

Na druhé straně je pak kombinace tabletu s repro soustavou podporující Bluetooth připojení. Tablet stačí i ten nejlevnější. Je však dobré hlídat kapacitu paměti. Ta by měla být alespoň 16 GB. Pomocí kteréhokoliv přehrávače multimédií je možné snadno knihy přehrávat.

Výhodou je uložená pozice, takže po klepnutí na tlačítko play čtení pokračuje přesně tam, kde předtím skončilo. Skvělá je také možnost ovládat přehrávání z postele, křesla nebo třeba kuchyně.

Kde audioknihy koupit?

  1. Audiolibrix: https://www.audiolibrix.com/
  2. Alza.cz: https://www.alza.cz/muj-ucet/audioknihy.htm
  3. Knihy Dobrovský: https://www.knihydobrovsky.cz/audioknihy
    a mnohé další

Audioknihy půjčují také městské knihovny.

V případě skutečně zhoršeného zraku je k dispozici Knihovna a tiskárna pro nevidomé a slabozraké.

U3V

Členství a předplatné

Klíčem k dlouhému a spokojenému životu je aktivita. Dokud se má člověk na co těšit, je snazší hledat motivaci ráno vstát, udržovat se v kondici a hledat řešení životních situací. Když je senior sám, nikam nechodí a nic ho nezajímá, ztrácí chuť žít.

Jednou ze skvělých možností jsou seniorské kluby. Nabízejí mnoho aktivit a hlavně setkávání vitálních, aktivních seniorů. Ti vytvářejí inspirativní komunitu, která pomáhá psychickému i fyzickému zdraví.

V mnoha městech jsou také univerzity třetího věku. V nich se studenti z řad seniorů mohou dozvědět více například o historii, fyziologii i dalších oborech. Některé nabízejí i velmi oblíbené kurzy malování. To navíc pomáhá také jemné motorice. Lektoři na U3V bývají profesionálové, kteří běžně učí i jinde. U3V mají ale nejradši, protože tam chodí jen ti, které téma skutečně zajímá. Je to hodně znát na atmosféře. Učivo je zjednodušené tak, aby mu právě i senioři porozuměli. Pro seniory je však stejně nejdůležitější setkávání.

Většina měst toho však pro seniory nabízí ještě mnohem více.

Někteří senioři by se těchto akcí rádi zúčastnili, ale je to pro ně finančně nákladné. Určitě by je tak potěšilo, kdyby předplatné dostali.

Před zakoupením si však vždy ověřte, zda bude takový dárek skutečně využit. Nejdříve si na internetu najděte, co vše je v okolí bydliště seniora k dispozici, pak na to zaveďte řeč. Ne přímou otázkou, spíše ve stylu „Slyšela jsem, že tady máte důchodce, kteří jezdí na turistické výlety. Proč nejezdíš s nimi? Když jsem byla malá, jezdili jsme někam skoro každý víkend a bylo to skvělé.“

Hezký dárek jsou také lístky do divadla, pokud ho obdarovaný má rád. V takovém případě je nejlepší koupit alespoň dva a jít tam s ním. Jak se říká, sdílená radost je dvojnásobná. Může přitom jít i o odpolední víkendové představení, po kterém se ještě stihnete vrátit pohodlně domů.

Hodinky pro seniory

Hodinky s SOS funkcemi

O hodinkách, které zachraňují životy, jsme psali v prvním čísle Gericon magazínu. Mohou vypadat jako klasické chytré hodinky, jen s SOS tlačítkem na boku nebo jako náramek s velkým SOS tlačítkem na přední části místo displeje.

I když jsou hodinky fyzickým dárkem, důležitější je to, co je za nimi. Bezpečí.

Noční můrou každého je, že upadne, nebude se moci zvednout a nebude moci přivolat pomoc. To se bohužel u mnoha seniorů stává realitou. Díky hodinkám s SOS tlačítkem tomu však můžete předejít.

Ze všech typů hodinek se dá volat na krizový kontakt. Stačí k tomu jen stisknout SOS tlačítko. Volání je přes hlasitý odposlech, takže hodinky není nutné ani držet u ucha.

Díky detekci pádů a dalším funkcím budete také automaticky upozorněni, pokud se něco stane. Pak je možné na hodinky zavolat. Senior nemusí ani nic dělat, rovnou se s ním spojíte a můžete se zeptat, jestli je vše v pořádku.

GPS lokalizace také usnadní přivolání sanitky nebo jiné pomoci, pokud je potřeba.

Více informací o hodinkách s SOS tlačítkem naleznete v prvním čísle Gericon magazínu nebo na stránce https://gericonmagazin.cz/article/01/hodinky-pro-seniory.

Audiokniha

Vzpomínky

Všimli jste si, jak senioři ožívají, když si s nimi povídáte o dobách, kdy byli mladí a plní sil? Při vyprávění znovu vše prožívají, začínají se více smát a také pohyby mají živější.

Jak ubývá sil, ubývá také dostupných aktivit a vzpomínky zůstávají to jediné, co nám zůstává. K jejich opětovnému prožívání velmi pomáhají fotografie.

Tip 1 – Fotokniha života

Pokud máte přístup ke starým rodinným fotografiím, vyberte jich několik napříč celým životem, nechte je kvalitně naskenovat, případně vyretušovat zub času na snímcích a zvětšené je vložte chronologicky do fotoknihy. Pokud můžete, doplňte i popisky.

Důležité jsou také fotografie příbuzných. Mohou být přímo na snímcích, které vyprávějí životní příběh. Můžete ale vytvořit i speciální část fotoknihy, do které vyberete fotografie hlavně podle toho, jak tam jsou jednotliví lidé vidět. Určitě zkuste zkontaktovat také je, případně jejich děti, jestli nemají nějakou pěknou fotku. Často se tím navíc obnoví některá zašlá přátelství.

Můžete doplnit také staré fotky míst, kde senior trávil své mládí. Mnoho se jich dá celkem snadno dohledat na internetu například pomocí vyhledávání obrázků na Googlu.

Jestli chcete hodnotu takového dárku ještě znásobit, nechte si po předání knihy vyprávět příběhy, které za snímky stojí. Určitě ne všechny najednou, to by bylo na dlouho. Můžete ale zavést tradici, že vždy před vaším odjezdem vyberete jednu, o které si necháte vyprávět. Seniora tak budete vždy opouštět v dobré náladě.

Tip 2 – Fotokniha z posledních let

Pokud je pro vás fotokniha života jen těžko realizovatelná, vytvořte ji z fotografií, které máte snadno k dispozici. Pamatujte však, že cílem není se chlubit, ale vyvolat vzpomínky.

Pokud na fotkách není senior přímo, měl by mít alespoň vztah k událostem na nich.

Mohou také vyprávět příběh vaší rodiny a dětí. Při pohledu na snímek by vždy měla naskočit myšlenka ve stylu „Když byl Honza takhle malý, vlezl…“. Hodně pomáhají také emoce na fotkách.

Tip 3 – Zvětšená a vyretušovaná fotografie partnera nebo rodiny

Hlavně když už žije jen jeden z partnerů, je vděčným dárkem zvětšená a vyretušovaná fotografie partnera, společná fotografie ze svatby nebo jiné významné události, případně snímek, na kterém je celá rodina, nejlépe s malými dětmi.

Fotografii můžete nechat také zarámovat, takže může sloužit i jako obraz.

Kde fotovzpomínky objednat?

  1. https://www.cewe.cz/
  2. – pro nákup můžete využít i slevové kódy uvedené níže
  3. https://www.happyfoto.cz/
  4. https://www.fotoknizky.cz/
Zážitky

Zážitky

Jedním z častých přání seniorů v projektu Ježíškova vnoučata jsou zážitky. Nemusí přitom jít jen o ty adrenalinové jako tandemový skok padákem (jedna Švédka si tento sen splnila ve 103 letech). Mezi běžnější patří vyhlídkové lety, lety balónem, což je v obou případech i krásný rodinný zážitek. Oblíbené jsou také plavby na lodích.

Nenáročné a velmi oblíbené jsou také návštěvy výrobních podniků. Prohlídky pořádají všechny velké pivovary, podívat se můžete do pražíren kávy, do výroben čokolád i do dalších provozů. Exkurze pro veřejnost pořádá dokonce i Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Záleží jen na preferencích obdarovaného.

Nemusí však jít o nic kupovaného. Skvěle poslouží i obyčejný výlet do míst, kde senior prožíval své mládí, nebo je má spojená s jinými zážitky.

Vděčné jsou i návštěvy zámků, výstav nebo přírody. I na Sněžku se dá dostat bez velké fyzické námahy.

Tip:

Pokud můžete, vyrazte celá rodina. Zážitek bude mít úplně jiný charakter.

Pokud to nejde, vezměte alespoň nejlepší kamarádku nebo kamaráda obdarovaného.

U zážitků více než kde jinde platí, že je nutné ho probrat s obdarovaným dopředu.

Kde zážitky koupit?

Nejznámější jsou:

  1. https://www.firmanazazitky.cz/ – zakladatelka Linda Vavříková myšlenku zážitků jako dárku do České republiky přinesla
  2. https://www.slevomat.cz/ – zakladatel myšlenky slevových portálů v České republice s tradicí
Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín