• 18. května 2023 (GM číslo 07)

Vhodná obuv pro seniory

Kromě velmi tvrdých nehtů mívají senioři problémy také se ztvrdlou kůží na nohou. Její odstraňování při pedikúře je problematické zejména u seniorů s cukrovkou, a to z důvodu možného poranění.

Ztvrdlá kůže je způsobena zejména otlaky. Jejich příčinou jsou různé deformace nohou, vybočení palců, zborcení klenby a podobně.

Běžně dostupné boty pak nepřiměřeně tlačí na určitá místa na noze. To je velmi nepohodlné až bolestivé pro běžný pohyb a senioři pak ani nechtějí chodit ven. Samotná chůze je pro ně bolestivá. Bolest pak ještě zhoršuje už tak sníženou koordinaci a motoriku. Senioři se tak cítí nekomfortně a zvyšuje se u nich riziko pádu.

Řešením jsou boty ušité na míru, které všechny nedostatky na nohou zohledňují. Díky tomu nikde netlačí a jsou pohodlné.

Nemusí být ani drahé. Například švec Michael Horký z Brna (www.botyhorky.cz) nabízí seniorům speciální zvýhodněné ceny. Boty na míru jsou tak jen o málo dražší než kvalitní konfekční. Seniorům ale většinou vydrží po zbytek života a ta znovunabytá svoboda za to určitě stojí.

Jak to probíhá?

Po telefonické domluvě švec přijde přímo k zákazníkovi a jeho nohy si přeměří.

Při další návštěvě proběhne zkouška připravených bot a doladí se detaily.

Na třetí návštěvu už přinese hotové boty, ve kterých se zákazník cítí jako v bačkůrkách.

Senior tak nemusí nikam chodit. Vše proběhne u něj doma a pokud z toho má obavy, můžete u setkání být i vy.

Upozornění

Ani kvalitní boty nenahradí potřebu pedikúry. Ta by měla být pravidelná a pokud možno profesionální. Existují specialisté, kteří za seniory přijedou domů. Více v článku „Podceňování pedikúry může skončit operací“.

Poznámka redakce: Tento článek není placenou spoluprací. Pana Horkého můžeme doporučit z osobní zkušenosti s našimi klienty z řad seniorů. Jeden z klientů se tak dokonce dostal po několika letech ven z domu. Určitě byste ale měli oslovit i další ševce ve svém okolí a nabídky a reference porovnat.

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín