• 5. prosince 2022 (GM číslo 02)

Nebezpečí vánočního stravování pro seniory

Zná to asi každý. Vánoce jsou svátkem výjimečných pokrmů, cukroví a přejídání. Pocit těžkosti nás provází ještě dlouho po Štědrém večeru. Přitom je naše běžná strava pestrá a v dostatečném množství.

Pro seniory je to o dost složitější. Jejich běžné porce jsou výrazně menší než u aktivní populace, někteří jedí jen dvakrát denně, jídla mají jednotvárnější a mnoho surovin v nich chybí úplně.

Na Štědrý den si pak dají polévku, smažený řízek se salátem v hojném množství a zají to cukrovím. Nakonec přidají nějaký ten alkohol, když jsou ty svátky, a problém je tu.

Oslabený organismus, který na to není zvyklý, neumí toto vše zpracovat. Stažený žaludek začne bolet, krev se nahrne hlavně do něj, takže chybí ve zbytku těla, včetně mozku. Kromě bolesti přichází i obrovská únava, která může být doprovázena průjmem nebo zvracením, jak se tělo snaží zbavit všeho, s čím si neumí poradit.

Neznamená to však, že by si senior neměl dopřát. Jen je nutné brát ohled na běžné stravovací návyky. Redukovány by měly být zejména porce, které mohou být oproti ostatním dospělým poloviční.

Vždy je ale nutná dohoda předem, aby to senior nebral osobně a necítil se ošizený.

Budete si tak moci všichni užít pohodový Štědrý večer, na který budete všichni v dobrém vzpomínat.

Sdílet:
Gericon magazín do vašeho e-mailu

Každý měsíc nové číslo s informacemi, které mohou zachránit život.

Gericon magazín